RECEPTEK

Almás-mézes sültkrumpli

Almás-mézes sültkrumpli

  • 1,5 kg kisebb szemű ún. parázsburgonya (sárga héjú C típusú)
  • 1 tasak HAMÉ SÜLTKRUMPLI FŰSZERKEVERÉK
  • 4-5 ek olaj
  • 1 dl almaecet
  • 1 dl almalé
  • 4 ek méz
  • 4 fej shalotta vagy 2 közepes sonka hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek ketchup
  • 2-3 szál újhagyma
  • 1-2 csokor petrezselyemlevél

A megtisztított, szárazra törölt burgonyát szükség szerint vágd keresztben félbe – ha kisebbek, hagyhatod egészben is! Locsold meg 4-5 evőkanál (kb. 50ml) olajjal, szórd meg a fűszerkeverékkel és keverd át alaposan! Egyenletesen terítsd szét egy tepsiben, alufóliával lefedve süsd 15 percig 175℃-ra előmelegített sütőben! Vedd ki, keverd át, és süsd további 10 percig alufólia nélkül 185-190℃-on!

Eközben az ecetet, az almalét és két durvára vágott shalotta hagymát tedd egy kis lábosba, és közepes lángon forrald be felére! Vedd le a tűzről, keverd hozzá a ketchupot, szűrd le! A még forró léhez keverd hozzá a 2 gerezd reszelt vagy préselt fokhagymát és a mézet, tedd félre!

A petrezselymet vágd durvára az újhagymákat 3-4 mm vastag szeletekre, a maradék shalotta hagymát nagyobb 0,5×0,5cm kockára!

A közben elkészült forró burgonyát forgasd a mézes ecetes glaze-be, keverd hozzá az aprított hagymákat, petrezselymet. Tálald langyosan – borsosabb, fűszeresebb vöröshúsokhoz (kacsa, steak, tarja)!