RECEPTEK

Garnéla-lazac nyárs chimichurrival

Garnéla-lazac nyárs chimichurrival

  • 50 dkg nyers tigrisrák tisztított, esetleg farokrésszel (a fagyasztott is OK, de vásárolj 20%-al többet a jégglazúr miatt)
  • 50 dkg bőrnélküli lazacfilé (ez friss legyen)
  • 1 tasak Hamé FOKHAGYMÁS GRILL FŰSZERKEVERÉK
  • 1 citrom
  • 2-3 ek extraszűz olívaolaj
  • 90 g friss petrezselyem (ízlés szerint 1/3-a lehet friss koriander levél is)
  • 1 kis fej 50-60g lila hagyma vagy 3-4 mogyoróhagyma
  • 1 ek vörösborecet
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kisebb friss vörös chili
  • 80-100 ml extraszűz olívaolaj
  • ½ tk só (4-5g)

A tigrisrák (olvaszd ki) hátát vágd be vékonyan és távolítsd el a fekete bélcsatornát. Mosd át, szárítsd le papírtörlőn! A lazacot vágd kb 4x4cm-s kockákra! váltakozva fűzd fel hengeres nyársakra (itt jobb a henger, mert kevésbé roncsolja a sülő húst)! A nyársakat fektesd egy lapos tálba, minden oldalukon egyenletesen szórd meg a tasak tartalmával! A citromot vágd vékony szelekre, szórd szét a nyársak tetejére, locsold meg 2-3 ek olívaolajjal! Pácold hűtőben min 20- max 30 percig! A hűtőből egyenesen mehetnek a közepesen erős parázsra, oldalanként 3-4 percig! A parázsról levéve tálalhatod is a chimichurrival.

Chimichurri

Késsel aprítsd finomra petrezselymet (ha kedveled mehet bele koriander is), lilahagymát, fokhagymát! A chili-t hosszában vágd ketté, magozd ki (javasolt gumikesztyűt használni), ha óvatosabb csípősséget szeretnél az ereket is vágd ki, aprítsd apró kockákra! Az egészet tedd egy tálba, locsold meg a vörösborecettel, keverd össze alaposan. Öntsd rá az olívaolajat, hogy éppen ellepje, lefedve tedd félre a hűtőbe min. 2 órára. Tálalás előtt 15-20 perccel vedd ki a hűtőből és ízesítsd sóval!

Tipp: készíthetsz egyszerre több chimichurri-t is, de csak annyit sózz meg, amennyit meg is esztek. Só nélkül, olajjal fedve 2 hétig is eláll, de sózás után a friss levelek, hagymák levet eresztenek, veszítenek színükből, ízletességükből.