RECEPTEK

Kelet- mediterrán csirkecombok grillezett padlizsánnal

Kelet- mediterrán csirkecombok grillezett padlizsánnal

  • 4 egész csirkecomb (vagy 2 fél csirke)
  • 1 tasak Hamé Gyros fűszerkeverék
  • 7 ek olívaolaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 ek citromlé
  • 3 tk méz
  • 400g magas zsírtartalmú natúr joghurt
  • 3 db közepes, feszes húsú padlizsán
  • 1 tk balzsamecet
  • 1 ek aprított friss petrezselyem 
  • 1 ek friss kapor
  • 1 db újhagyma

A csirkecombokat (vagy fél csirkét) tisztítsd meg alaposan, és egyenletesen a bőr alatt is dörzsöld be a Hamé Gyros fűszerkeverék ¾-vel! Egy tálban keverj össze 3 ek olívaolajat, a citromhéjat, 2 ek citromlevet, a mézet és a kb 100g joghurtot! Forgasd bele a húst, dörzsöld bele a pácot, majd legalább 3 órára (vagy egy éjszakára) tedd hűtőbe!

A megmosott, leszárított padlizsánokat vágd félujjnyi vastag szeletekre! Egy tálban keverd össze a maradék 4 ek olívaolajat a maradék ¼ tasak Hamé Gyros fűszerkeverékkel, add hozzá a balzsamecetet forgasd bele a padlizsán szeleteket! 

Készíts közepesen izzó faszénparazsat, húzd a parazsat a grillsütő egyik oldalába, a combokat tedd a rácsra, a parázzsal ellentétes oldalra, csukd le a grillsütő fedelét (ha nincs lecsukható tetőd, fedd be egy hőálló tállal) és 6-8 percenként megforgatva, grillezd 20-25 percig! Amikor fordítasz, kend meg vékonyan a maradék joghurtos páccal!

Közben a padlizsánszeleteket grillezd meg a parázs felett oldalanként 3-4 percig.

A combokat is húzd át a parázs fölé, piríts rá, oldalanként 5-6 percig, de már ne kenegesd! Szedd tálra, hagyd pihenni 5-7 percig lefedve!

Ha fél csirkét sütsz, a fentiek alapján indirekt hőn készítsd, de legalább 40-50 percig süsd, 8-10 percenként megforgatva!

A maradék 300g joghurtot keverd össze a frissen aprított zöldekkel (petrezselyem, kapor, újhagyma). Ha nem muszáj ne sózd, mártogasd bele a fűszeres húst, grillezett padlizsánt!